Jan Swaanen
De Echte Bakker

Eten in de Akker

In Diessen ligt er een perceel in eigendom van  Groepsaccommodatie De Nieuwe Erf.

Hierop verbouwen ze ons speltgraan.

Als er een prima voorjaar is geweest met veel zon en af en toe wat regen, kan de spelt vroeger van het land gehaald worden door de loonwerker. De laatste weken zijn de belangrijkste, maar ook de spannendste zegt boer Wim Luijten. In die weken rijpt de spelt en teveel regen kan dan een goede oogst in een klap kapot maken.

De nieuwe oogst is dan echter nog niet klaar voor verwerking. Eerst gaat de spelt naar de pellerij van Huub Diederen in Zuid-Limburg. Diederen is een begrip in de speltwereld en 80 % van alle spelt in Nederland wordt hier gepeld.
Als het kaf van de speltkorrel is gehaald laat De Nieuwe Erf eerst deze nieuwe oogst rusten. Pas ergens in het najaar (meestal in oktober) gaat men de nieuwe oogst met de oude oogst mengen zodat wij er weer mee kunnen gaan bakken!

In vergelijking met tarwe en rogge moet speltgraan wél gepeld worden. En die extra bewerking maakt dat het speltmeel en brood dus wat duurder is.

De oogst die klaar is om vermalen te worden gaat vervolgens naar Molenaar "De Doornboom". Zij zijn er heel trots op dat zij voor ons al het speltgraan mogen malen. 

Inmiddels zijn de speltproducten van Bakkerij Jan Swaanen te vinden in onze eigen winkels in Hilvarenbeek, Oisterwijk en Bladel. Maar daarnaast ook in de winkels van Emte Diessen, Jumbo Moergestel, Berkel-Enschot en Oisterwijk.

Dennis Swaanen is de pionier hier in de regio met spelt. Nog voor het een hype werd heeft hij een samenwerkingsverband opgezet tussen De Nieuwe Erf in Diessen, molen “De Doornboom” en zijn eigen bakkerij.

 

Om onze samenwerking kracht bij te zetten en deze te bundelen zijn wij op een zomerse avond dan ook echt letterlijk in de akker gaan eten! 

Met pure producten. 

Jan Swaanen, De Echte Bakker

Apollostraat 1
5081 GS Hilvarenbeek
0135051322
0135054099