• 8-10 sneetjes meergranenbrood, zonder korst • 2 eetlepels olijfolie • 300 g panklare prei • 1 teen knoflook, uitgeperst • 2 theelepels tijm • 3 eieren • 100 ml kookroom • versgemalen zwarte peper • 2 tomaten, in plakjes • 100 g abdijkaas in blokjes of verkruimelde blauwe kaas (Danish blue) • zout Bereiding (Bereidingstijd: ca. 15 minuten + ca. 25 minuten in de oven) Met brood maak je supersnel een lekkere quichebodem, een leuke manier om eventueel oud brood te verwerken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een quichevorm of springvorm van 24-26 cm doorsnede dik in. Bekleed de vorm en de randen met de sneetjes brood en druk ze stevig aan. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de prei met knoflook en 1 theelepel tijm ca. 2 minuten en verdeel dit over de broodbodem. Klop in een kom de eieren los met room, zout en peper en schenk dit over de prei. Verdeel de abdijkaas in blokjes of verkruimel de blauwe kaas (Danish blue) erover. Leg de tomaten op de vulling. Strooi er wat nog wat tijm en peper over en sprenkel er wat olijfolie over. Bak de quiche in de oven van 200 °C in 25 minuten bruin en gaar.