• 1/2 volkoren of bruin vloerbrood gesneden (bij voorkeur 1 dag oud)
• 2 eetlepels olijfolie
• 2 uien, in ringen
• 1 dikke prei, in ringen
• 200 ml (slag)room
• versgemalen peper
• nootmuskaat
• 3 trostomaten, in partjes
• 200 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère en Emmentaler)
• 2 eetlepels basilicum, fijngehakt
• Zout
Bereiding
(Bereidingstijd: ca. 10 minuten + 20 tot 30 minuten in de oven)
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui en prei in ca. 4 minuten zachtjes gaar. Roer de helft van de room erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
Halveer de grote sneden brood. Vet een lage ovenschaal in en leg de sneden brood er dakpansgewijs in, met steeds wat van het ui-preimengsel, partjes tomaat, wat geraspte kaas en basilicum ertussen. Verdeel de rest van het basilicum en de geraspte kaas erover en sprenkel tot slot de rest van de room erover.
Laat de schotel op 200 °C in de oven in ca. 20-30 minuten door en door heet worden en goudbruin kleuren.
Recepttip:
Zo’n snelle ovenschotel is een manier om oud brood te verwerken. Brood van een dag oud zuigt het vocht uit de groente beter op dan vers brood en dat komt de smaak ten goede.